Piemontese (PI, P)
Vznik:
Původní zemí je severozápadní část Itálie v podhůří Savojských Alp.
Původně bylo plemeno využíváno pro trojí užitek (mléko, maso, tah). Od
20. let minulého století je šlechtěno na masnou užitkovost. V
Itálii existuje Národní asociace chovatelů piemontského skotu
(ANABORAPI),
která vede plemennou knihu tohoto plemene
Charakteristika:
Jedná se o plemeno středního tělesného rámce s výrazným osvalením a
jemnou kostrou. Krávy dosahují v dospělosti 600 kg při kohoutkové výšce
125 cm, býci 900 kg při výšce těla 140 cm.
Zbarvení je u býků od světle plavého až po šedé s černým zabarvením na
hlavě kolem očí, na krku, plecích, zádi i na končetinách. Krávy jsou od
bílých až po světle plavé, telata se rodí ryšavá a
přebarvují se ve 3 - 4 měsících věku.. Mulec
je tmavě pigmentován. Rohy krátké, rovné směřující do stran do 20
měsíců tmavé, u starších zvířat nažloutlé s černou špičkou.
Krávy mají vynikající mateřské vlastnosti, předností je dobrá mléčnost,
vynikající pastevní schopnost, chodivost, nenáročnost na chovatelské
podmínky a vysoká konverze objemných krmiv. Zvířata mají živý
temperament, bez agresivních projevů chování. Výborná plodnost je dána
snadností telení a dlouhověkostí - 10 i více telat za život.
Jatečná zralost je dosahována u býků ve věku 15-18 měsíců, při
hmotnosti
600-700 kg, u jalovic ve věku 14-15 měsíců, při hmotnosti 450-500 kg.
Jatečná výtěžnost se pohybuje u býků nad 65%, u jalovic nad 60% a u
krav nad 55%. Jatečná těla obsahují nízký podíl tuku a kostí a
nadprůměrný podíl masa 1. jakosti. Maso je libové s nízkým podílem tuku
a je mramorované.
Využití:
Pro vynikající osvalení a kvalitu masa je plemeno vhodné k užitkovému
křížení zejména s mléčným užitkovým skotem. Plemeno je vhodné i do
intenzivních podmínek chovu, protože i při vyšších porážkových
hmotnostech nedochází k nežádoucímu tučnění.
Stavy:
V kontrole užitkovosti u nás v roce 2002 evidováno 1180 kusů plemenic,
z toho v čistokrevné formě 358 kusů.
|