Normandský skot (N)
Vývoj: Normandské plemeno pochází z Francie a jeho původ se odvozuje ze skotu, který byl dovezen do Normandie Vikingy v 9. a 10. století. Přes tisíc let byl tento skot šlechtěn pro kombinovanou užitkovost maso- mléko. Současná plemenná kniha byla založena ve Francii roku 1883. Normandský skot byl exportován po celém světě, ale svou největší oblibu si získal v jižní Americe, kam byl dovezen kolem roku 1890. Charakteristika: Normandský skot je středního tělesného rámce, krávy dosahují hmotnosti 540-680 kg, býci 900-1080 kg. Mají výjimečnou hloubku a délku těla, což vysvětluje jejich schopnost maximálního využití objemných krmiv. Krávy mají dobrou plodnost, mateřské vlastnosti a snadné porody. Díky vysokému stupni osvalení a menšímu podílu kostí mají vysokou jatečnou výtěžnost. Barva je bílá s tmavými a hnědými skvrnami po celém těle včetně končetin. Využití: Normandský skot je využíván pro produkci mléka k výrobě sýrů (např. známý Camembert) a současně je ceněn pro výbornou jatečnou kvalitu. Průměrná užitkovost je 4 500 kg mléka s obsahem 4,2% tuku a 3,6% bílkovin. Průměrné denní přírůstky ve výkrmu býků dosahují kolem 1 300g. Počet zvířat v ČR: V současné době se normandský skot vyskytuje v České republice spíše sporadicky, s počtem několika kusů jalovic v jednotlivých chovech, proto nejsou dosud dostupné údaje z kontroly užitkovosti. http://www.normandegenetics.com http://www.normande.cz
|