Montbeliard (I)
Vývoj: Původ montbeliardského skotu vychází ze simentálského skotu dovezeného v 18. století do východní části Francie do okolí města Montbeliard. Plemeno bylo chováno v čistokrevné plemenitbě od jeho uznání v roce 1889 a selektováno na produkci mléka vhodného k výrobě sýrů. V závěru 20. století byl k zušlechtění využit i červený holštýnský skot. Díky pevné konstituci a dobré užitkovosti se plemeno rozšířilo do okolních zení Evropy (Itálie, Německo, Švýcarsko, Belgie) a na ostatní světadíly. V České republice je chován od roku 1992. Charakteristika: Je to plemeno většího rámce s kohoutkovou výškou krav 141 cm a více a hmotností 650 až 750 kg. Zbarvení je červenostrakaté s různou intenzitou barvy. Plemeno je chováno v kombinovaném jatečno-mléčném užitkovém typu se zvýrazněním mléčné užitkovosti. Produkce mléka je spojena s velmi dobrou perzistencí laktace. Masná užitkovost je obdobná jako u jiných kombinovaných plemen, fylogeneticky příbuzných simentálskému skotu. Býčci mají předpoklady pro výkrm do vyšší porážkové hmotnosti. Prioritou šlechtění je větší tělesný rámec, pevná konstituce, dobrý zdravotní stav a snadné zabřezávání a porody. Využití: Rozhodující oblastí produkce je produkce mléka (poměr mléčné a masné užitkovosti je 70 : 30). Plemeno je chováno v České republice v čistokrevné formě a je využíváno i k zušlechťování českého strakatého skotu. Ve světě je rozšířeno jako vysoce užitkové kombinované plemeno s dobrou kvalitou mléka. Počet zvířat v ČR: V České republice bylo v roce 2003 zařazeno do kontroly užitkovosti 1242 krav s průměrnou užitkovostí 6888 kg, mléka, 4,01 % tuku a 3,44 % bílkovin. Prvotelky měly užitkovost 6213 kg s 4,12% tuku a 3,47 % bílkovin při průměrném věku při 1. otelení 30 měsíců a 9 dní. Zajímavá je mléčná užitkovost matek býků 9286 kg mléka s 3,78% tuku a 3,44 % bílkovin. |