Jersey (J)




Vývoj:

Jerseyský skot pochází z malého anglického ostrova Jersey v Lamanšském průlivu. Svůj původ odvozuje zřejmě od bretaňského a normandského skotu chovaného v minulosti na západě Francie. Od roku 1763 je na tomto ostrově chováno bez příměsi cizí krve. Plemeno bylo v Anglii známé již od roku 1771 a bylo velmi oblíbené pro produkci mléka s vysokým obsahem tuku pro výrobu másla.

Charakteristika:
Krávy z ostrova Jersey vynikají mléčným užitkovým typem, jsou menšího tělesného rámce ( výška v kohoutku 115-120 cm, hmotnost 350-380 kg). Barva srsti kolísá  přes odstíny hnědé a tmavě červené k šedé a někdy černé. Pro plemeno je charakteristická malá, v čele prohnutá hlava se širokým mulcem s charakteristickým bílým proužkem kolem mulce, širokým čelem a vystouplými nadočnicovými oblouky. Konstituce je neobyčejně jemná, končetiny pevné, suché, s málo vyvinutým svalstvem. Jerseyský skot není vhodný pro masnou produkci. Plemeno je rané, jalovice se poprvé telí ve věku dvou let.

Využití:
Jerseyské plemeno je specializováno na produkci mléka s vysokým obsahem mléčných bílkovin a mléčného tuku. Mléko je žlutě zbarveno karotenem, tukové kapičky jsou velké, takže je vhodné pro produkci másla a sýrů. Se svou průměrnou hmotností kolem 370 kg produkují krávy více mléka na kilogram živé hmotnosti než kterékoliv jiné plemeno.
Provádí se i křížení s masnými plemeny, kříženci dosahují v jednom roce hmotnosti až 500 kg. Pro svoje výborné aklimatizační schopnosti se jerseyské plemeno rozšířilo do Dánska, Austrálie, Kanady, USA, na Nový Zéland a do Japonska.

Počet zvířat v ČR:
V České republice bylo v roce 2003 zapojeno do kontroly užitkovosti 302 krav s průměrnou užitkovostí 5 211 kg mléka s 6,15 % tuku a 4,02 % bílkovin. Užitkovost prvotelek byla 4 788 kg mléka s 6,05 % tuku a 3,90 % bílkovin, průměrný věk při prvním otelení byl 32 měsíců a 27 dní.

http://www.jerseycattle.org