Belgické modro bílé (BM, B)
Vznik:
V 19. století došlo v Belgii ke křížení místního kombinovaného skotu se
skotem shorthornským a začátkem 20. století charolaiským. První známky
nové orientace plemene spadají do padesátých a zejména pak do
šedesátých let 20. století, kdy začíná intenzivní selekce na osvalení.
Vznikl nový typ skotu spojující neobvyklý vývin tělesných partií (kýty
a beder) a dobrý tělesný rámec, pevnou kostru a harmonickou stavbu
těla. V současnosti patří k nejlepším masným plemenům.
Charakteristika:
Je to skot většího tělesného rámce, dospělí býci při kohoutkové výšce
145 - 150 cm dosahují živé hmotnosti 1100 - 1300 kg, dospělé krávy s
kohoutkovou výškou 130 - 135 cm mají živou hmotnost 700 - 800 kg.
Zbarvení je šedomodré různých odstínů s různě velkými smetanově žlutými
latami. Vyskytuje se ve třech druzích: bílá, modrostrakatá a
černostrakatá forma. Jde o plemeno ranější s dobrou konstitucí. V
intenzivních chovech se plemenice telí poprvé v 25 měsících věku.
Telata dosahují oproti jiným masným plemenům vyšší hmotnosti při
narození (býčci 46 kg, jalovičky 42 kg). V čistokrevných chovech se
telata rodí běžně císařskými řezy.
Jedná se o plemeno extrémně osvalené, které lze vykrmovat bez problémů
do vysoké porážkové hmotnosti bez nebezpečí ukládání nadměrného tuku.
Jateční býci dosahují v 15 - 16 měsících věku kolem 680 kg živé
hmotnosti. Jatečná výtěžnost dosahuje 65 - 75 %. Vysoké výtěžnosti
dosahuje také díky hypertrofii bederního a hýžďového svalstva -
dvojbedří. Významná je také jemná kostra, která se odráží v příznivém
podílu masa I. jakosti a nízkém podílu kostí na jatečném těle.
Krávy mají odpovídající mléčnosti a dobré mateřské vlastnosti.
Využití:
Vzhledem k možným obtížným porodům u čistokrevných plemenic je toto
plemeno v našich podmínkách využíváno k užitkovému křížení zejména s
černostrakatým skotem
Stavy:
Stavy plemenic v kontrole užitkovosti v roce 2002 činily 211 kusů, z
toho nebyl žádný kus v čistokrevné formě. K nám byly dovezeny první
čistokrevné jalovice z Belgie v roce 1994. Býci jsou využíváni k
užitkovému křížení a kříženci pak vynikají osvalením a vysokou kvalitou
masa. Podíl císařských řezů se při křížení pohybuje kolem 3%.
|